UBB Cluj-Napoca și Universitatea George Mason: Parteneriat pentru inteligența artificială

Universitatea „Babeş-Bolyai” (UBB) şi George Mason University din SUA au încheiat un parteneriat strategic pentru dezvoltarea unei paradigme inovativ centrate pe om a inteligenţei artificiale. „Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), România, şi George Mason University, SUA, (prin Schar School of Policy and Government) au încheiat un parteneriat strategic pentru stimularea inovaţiei şi excelenţei în domeniul automatizării inteligente (IA), precum şi …

Citește mai mult

Tom Hanks avertizează că imaginea sa într-o reclamă este un fals creat de inteligenţa artificială

Actorul Tom Hanks a avertizat că o reclamă care pare a fi făcută de el este de fapt un fals de inteligenţă artificială (AI), scrie BBC. „Există un videoclip care promovează un plan dentar cu o versiune AI a mea”, a scris actorul pe Instagram. „Nu am nimic de-a face cu asta”, a adăugat el. Hanks a vorbit anterior despre …

Citește mai mult

Cine a inventat telefonul mobil?

În era digitală, telefonul mobil s-a impus ca un element indispensabil vieții cotidiene. Dar cine se află în spatele acestei invenții revoluționare? Răspunsul este Martin Cooper, un inginer la Motorola, care a conceput primul telefon mobil și a efectuat primul apel în 1973. Inceperea revolutiei Visul lui Martin Cooper era să creeze un dispozitiv de comunicare portabil, care să permită …

Citește mai mult

Meta lansează Channels, un nou produs disponibil pe WhatsApp

Meta a anunţat miercuri lansarea pe scară largă a Channels (Canale), un nou produs disponibil pe platforma sa de mesagerie WhatsApp, care permite vizualizarea postărilor utilizatorilor, la fel ca pe Facebook sau Twitter (în prezent X), transmite AFP. Channels este în prezent disponibil în 150 de ţări, conform unui comunicat al Meta, însă, potrivit mai multor utilizatori WhatsApp din Statele …

Citește mai mult

Grupul chinez Baidu a lansat un robot conversaţional, care evită subiectele sensibile

Gigantul chinez al internetului Baidu a lansat joi propriul robot conversaţional Ernie Bot, care reprezintă răspunsul companiei asiatice la programul american ChatGPT, dar care are particularitatea de a eluda orice întrebare despre subiectele sensibile, precum Partidul Comunist Chinez şi evenimentele din Piaţa Tiananmen, informează AFP. Lansarea pe piaţă a noului robot conversaţional reprezintă o etapă majoră pentru dorinţa Chinei de …

Citește mai mult

Preşedintele Microsoft: Inteligenţa artificială riscă să reproducă aceleaşi greşeli ca reţelele de socializare

Dezvoltarea rapidă a inteligenţei artificiale (AI) riscă să reproducă greşelile făcute de industria tehnologică la începutul erei reţelelor de socializare, a avertizat vineri preşedintele Microsoft, Brad Smith, la un forum de afaceri la New Delhi, potrivit AFP. Industria tehnologică „devenise puţin prea euforică cu privire la toate lucrurile bune pe care social media urma să le aducă lumii – şi …

Citește mai mult

Kazahstanul mută serverele ruseşti ale Yandex de teama de a nu fi spionat

Kazahstanul a anunţat luni că va aduce în ţară serverele aparţinând gigantului tehnologic rus Yandex, după ce Moscova a acordat serviciilor secrete ruseşti acces la datele personale ale utilizatorilor serviciului de taxi al grupului, relatează AFP. „Yandex va muta serverul yandex.kz în Kazahstan”, a precizat Ministerul Dezvoltării Digitale într-un comunicat, după ce „a organizat o întâlnire cu reprezentanţii Yandex şi …

Citește mai mult

De la Mosaic la Chrome: Evoluția navigării pe internet

În epoca digitală de astăzi, browserele web sunt poarta noastră către imensitatea internetului. De la primele zile ale NCSA Mosaic la dominanța Chrome-ului, evoluția browserelor a fost semnificativă și complexă. Mosaic: Fereastra spre noua era a internetului La începuturile internetului, explorarea web-ului era mult diferită de experiența pe care o avem astăzi. Un nume stă în prim-planul acestei transformări: NCSA …

Citește mai mult

ARPANET: Nașterea primei rețele de calculatoare

În era digitală în care trăim, este aproape imposibil să ne imaginăm o lume fără internet. Cu toate acestea, înainte de apariția sa, oamenii se bazau pe metode tradiționale de comunicare. Totul a început să se schimbe în anii ’60, când a luat naștere ARPANET, prima rețea de calculatoare. Originea ARPANET ARPANET, abrevierea pentru Advanced Research Projects Agency Network, este …

Citește mai mult