Gigantul chinez al internetului Baidu a lansat joi propriul robot conversaţional Ernie Bot, care reprezintă răspunsul companiei asiatice la programul american ChatGPT, dar care are particularitatea de a eluda orice întrebare despre subiectele sensibile, precum Partidul Comunist Chinez şi evenimentele din Piaţa Tiananmen, informează AFP.
Lansarea pe piaţă a noului robot conversaţional reprezintă o etapă majoră pentru dorinţa Chinei de a deveni până în 2030 unul dintre liderii mondiali din sectorul inteligenţei artificiale, dar în cadrul unui control strict al informaţiei online practicat de către autorităţi.
Baidu a trebuit să solicite o autorizare înainte de lansarea robotului său conversaţional.
Alte companii chineze care lucrează în sectorul inteligenţei artificiale au primit şi ele autorizaţii din partea autorităţilor centrale, precum grupul Sensetime, cotat la Bursa din Hong Kong, care a deschis deja înscrierile pentru utilizarea robotului său SenseChat, în timp ce Baichuan Intelligent Technology şi Zhipu AI au anunţat că roboţii lor online sunt de acum operaţionali pe internet.
„Suntem încântaţi să vă anunţăm că Ernie Bot este de acum pe deplin disponibil pentru marele public, începând din 31 august”, a anunţat grupul Baidu într-un comunicat.
Acest software, ce poate fi descărcat din magazinele de aplicaţii online şi de pe site-ul oficial al grupului chinez, vizează în principal piaţa chineză într-o primă etapă. El funcţionează în principal în mandarină, dar „înţelege” şi întrebările care îi sunt adresate în engleză.
Citește și Andrew Ng: Pionierul inteligenței artificiale
„Pe lângă Ernie Bot, Baidu se pregăteşte să lanseze o serie de noi aplicaţii bazate pe inteligenţa artificială care le vor permite utilizatorilor să experimenteze pe deplin cele patru capacităţi fundamentale ale inteligenţei artificiale generative: înţelegere, producere, raţionament şi memorie”, a adăugat compania chineză.
Testat joi dimineaţă de AFP, software-ul Ernie Bot a răspuns cu uşurinţă la întrebări simple, precum „Care este capitala Chinei?” şi „Aveţi pasiuni?”.
Dar, atunci când a fost chestionat despre subiecte mai sensibile, precum reprimarea violentă a manifestanţilor pro-democraţie din Piaţa Tiananmen din Beijing în 1989, Ernie Bot a părut mai puţin inspirat. „Să schimbăm subiectul şi să începem din nou”, a anunţat el, înainte să redirecţioneze utilizatorul spre pagina principală.
„Să vorbim despre altceva”
Întrebat despre actualul Dalai Lama – care critică deschis guvernul chinez şi care trăieşte în exil -, robotul conversaţional chinez l-a oferit jurnaliştilor de la AFP o serie de informaţii despre un Dalai Lama care trăia în secolul al XVII-lea.
Cât despre întrebarea ce viza averea preşedintelui Xi Jinping – un alt subiect tabu în China -, Ernie Bot a oferit un răspuns destul de vag despre salariile reprezentanţilor guvernamentali.
„Este Taiwan o ţară independentă?” a generat un răspuns deloc suprinzător, în contextul în care Beijingul revendică această insulă şi susţine că ea face parte din teritoriul naţional chinez: „Taiwan este o regiune administrativă de nivel provincial a Republicii Populare Chineze, nu este o ţară”.
Citește și Preşedintele Microsoft: Inteligenţa artificială riscă să reproducă aceleaşi greşeli ca reţelele de socializare
„Să vorbim despre altceva”, a adăugat imediat Ernie Bot.
În sens general, la întrebarea „Putem să discutăm liber despre orice subiect?”, programul informatic a răspuns astfel: „Da, putem să vorbim despre orice doriţi. Totuşi, ar fi bine să reţineţi că anumite subiecte pot fi sensibile sau atinge chestiuni legale şi, prin urmare, sunt supuse propriei voastre răspunderi”.
OpenAI, un start-up californian, a lansat în noiembrie 2022 ChatGPT, un sistem conversaţional („chatbot”) care este capabil să formuleze în câteva secunde răspunsuri detaliate despre o gamă largă de subiecte, putând să scrie şi eseuri.
Performanţele lui ChatGPT sunt urmărite cu pasiune în China, unde programul american este însă blocat dacă nu este însoţit de un VPN şi de un număr de telefon din străinătate.
„Inspecţie de securitate”
China se ambiţionează să devină până în 2030 un lider mondial în inteligenţa artificială, despre care se crede că va revoluţiona o multitudine de sectoare, inclusiv industria automobilului şi medicina.
Grupul Baidu a fost primul din ţara lui care a anunţat că lucra la dezvoltarea unui echivalent local al ChatGPT, pe care l-a prezentat în luna martie.
Însă acea versiune beta nu a fost disponibilă iniţial decât într-o manieră limitată.
Anunţul despre lansarea versiunii pentru publicul larg a fost bine primit la Bursa din Hong Kong joi dimineaţă, unde acţiunile Baidu au crescut cu 3,2%.
Campionul internetului şi al jocurilor video Tencent şi pionierul comerţului online Alibaba au anunţat la rândul lor că lucrează la versiuni proprii ale unor roboţi conversaţionali.
În faţa euforiei publicului pentru aceste noi instrumente online, China a anunţat în luna aprilie că va impune „o inspecţie de securitate” a instrumentelor de inteligenţă artificială înainte de a autoriza lansarea lor pe piaţă.
Conţinuturile generate de inteligenţa artificială trebuie „să reflecte valorile socialiste fundamentale şi nu trebuie să conţină (elemente) despre subminarea puterii statului”, precizează acea reglementare.