X (fostul Twitter) a eliminat sute de conturi afiliate Hamas

Platforma de socializare X a eliminat sute de conturi afiliate Hamas şi a luat măsuri pentru a elimina sau a eticheta zeci de mii de conţinuturi, de la atacul grupului militant asupra Israelului, a declarat joi directorul general Linda Yaccarino, transmite Reuters.

Măsura a venit ca răspuns la ultimatumul de 24 de ore al comisarului industriei din Uniunea Europeană, Thierry Breton, adresat lui Elon Musk, pentru a combate răspândirea dezinformării pe platforma sa de mesagerie X de la atacul Hamas, pentru a se conforma noilor reguli ale UE privind conţinutul online.

Breton, care a spus că are indicii că X, cunoscută anterior ca Twitter, a fost folosită pentru a disemina conţinut ilegal şi dezinformare în UE, a spus că echipa sa va analiza răspunsul lui Yaccarino şi va decide paşii următori.

Recent implementata lege pentru serviciile digitale (Digital Services Act – DSA), cere platformelor online mari, inclusiv X şi Facdebook, parte a Meta Platforms, să facă mai mult pentru a elimina conţinutul ilegal şi să ia măsuri pentru a aborda riscurile la adresa securităţii publice şi a discursului civic.

X a redistribuit resursele şi a reorientat echipele interne pentru a aborda situaţia care evoluează rapid, a spus Yaccarino, fără a specifica modificările. Ea a adăugat că X a adunat un grup de membri ai conducerii pentru a evalua situaţia la scurt timp după atac.

Citește și Elon Musk anunţă că va introduce apeluri vocale şi video pe platforma X (fostă Twitter)

”Dorim să reiterăm faptul că salutăm angajamentul suplimentar cu dumneavoastră şi echipa dumneavoastră, inclusiv o întâlnire, pentru a răspunde oricăror întrebări specifice şi aşteptăm cu nerăbdare să primim detalii suplimentare la care să putem răspunde”, a spus Yaccarino în scrisoarea către Breton, postată pe X.

X a răspuns la peste 80 de solicitări de eliminare primite în UE, în termenul cerut, şi nu a primit nicio notificare de la Europol cu privire la conţinutul ilegal de pe platformă, se arată în scrisoare.

Breton a emis un avertisment similar pentru Meta miercuri, acordând companiei 24 de ore pentru a-l informa cu privire la măsurile luate pentru a contracara răspândirea dezinformării pe platformele sale, în urma atacului asupra Israelului.