Un atac cibernetic a dezactivat site-ul familiei regale britanice

Site-ul oficial al familiei regale britanice a fost dezactivat temporar în urma unui atac cibernetic comis duminică, potrivit unor surse de la Palatul Buckingham, citate de DPA.

Prezenţa pe internet a familiei regale a fost ţinta unui atac de tip „denial-of-service” (DoS – blocare a accesului), prin care solicitările expediate de un număr mare de computere au bombardat site-ul cu scopul de a-l copleşi.

Atacul cibernetic, care s-a produs în cursul dimineţii de duminică, a fost respins cu succes de experţii IT britanici, potrivit aceloraşi surse, iar până la începutul după-amiezii site-ul royal.uk a redevenit disponibil.

În niciun moment site-ul şi conţinutul său nu s-au aflat sub controlul deplin al atacatorilor, au precizat sursele de la Palatul Buckingham. Deocamdată nu se ştie cine s-a aflat în spatele acestui atac cibernetic.

Ancheta continuă în acest caz, în încercarea de a identifica persoanele sau grupurile responsabile de acest atac. Specialiștii în securitate cibernetică sugerează că acest tip de atacuri, deși nu vizează furtul de informații, are ca scop perturbarea serviciilor și atragerea atenției media. Având în vedere notorietatea familiei regale britanice, o astfel de țintă poate fi atractivă pentru hackeri care doresc să transmită un anumit mesaj sau să demonstreze capacitatea lor de a afecta entități de rang înalt.

Nu este prima dată când instituții de prestigiu sunt țintele unor astfel de atacuri. În ultimii ani, numeroase organizații guvernamentale, bănci și alte entități majore au fost vizate de atacuri similare.

Citește și Atac cibernetic la Spitalul „Sf. Treime” din Chișinău