Sisteme de management al conținutului: O radiografie în 2023

În era digitală, a avea o prezență online eficientă este vital. Sistemele de management al conținutului (CMS) oferă instrumentele necesare pentru a dezvolta și gestiona site-uri web cu ușurință.

CMS-urile predominante în 2023

Conform datelor recente de la W3Techs.com:

 1. WordPress: Acest CMS domină piața cu o cotă de 43,1%. Alegerea predilectă a multor dezvoltatori și proprietari de site-uri, WordPress combină ușurința de utilizare cu o flexibilitate extraordinară.
 2. Shopify: Specializat în comerț electronic, Shopify are o cotă de 4,0% și continuă să atragă comercianții online datorită soluțiilor sale integrate.
 3. Wix: Deținând 2,5% din piață, Wix oferă soluții rapide pentru cei care doresc un website funcțional cu un design atrăgător.
 4. Squarespace: Cu 2,0% din piață, Squarespace este apreciat pentru template-urile sale moderne și interfețele intuitive.
 5. Joomla: Acest CMS deține 1,8% din piață și este ideal pentru proiecte mai complexe.

Elementor se remarcă prin creșterea rapidă. Deși nu este un CMS independent, Elementor este un constructor de pagini pentru WordPress, permițând personalizări vizuale extinse.

Limbajele de programare în 2023

Pe partea de server:

 1. PHP: Cu o cotă de 77,4%, PHP alimentează majoritatea site-urilor, inclusiv cele pe WordPress.
 2. ASP.NET: Dezvoltat de Microsoft, ASP.NET are 6,9% din piață și este alegerea multor aplicații corporative.
 3. Ruby: Cu o cotă de 5,5%, Ruby, în special prin framework-ul Ruby on Rails, este cunoscut pentru dezvoltarea rapidă.
 4. Java și Scala: Limbaje solide cu 4,7%, respectiv 2,9% din piață, sunt adesea utilizate pentru aplicații scalabile și robuste.

La nivel de client:

 1. JavaScript: Esențial în dezvoltarea front-end, JavaScript este prezent pe 98,7% dintre site-uri.
 2. Flash: Odată un instrument standard, acum se regăsește pe doar 1,4% dintre site-uri, fiind în declin din cauza problemelor de compatibilitate și securitate.

Tehnologia web continuă să evolueze, iar alegerea unui CMS și a unui limbaj de programare adecvat este esențială pentru succesul unui site web. În acest peisaj dinamic, esențial este să ne adaptăm și să adoptăm instrumentele care răspund cel mai bine nevoilor noastre și ale publicului.

Citește și Pluginuri de securitate pentru WordPress & Joomla: Care sunt esențiale?