Limor Fried – pionieră în electronica open source

Limor Fried este o ingineră, inventatoare și antreprenoare cunoscută pentru contribuțiile sale semnificative în lumea electronică open source. Născută în 1979, Limor Fried a urmat un traseu educațional ce i-a permis să se afirme în domeniul tehnologiei.

Educație și începuturile

Limor Fried a studiat la Massachusetts Institute of Technology (MIT), unde și-a obținut atât licența, cât și masterul în inginerie electrică și știința calculatoarelor. Timpul petrecut la MIT a fost unul fundamental pentru dezvoltarea interesului ei în proiecte open source și DIY (Do It Yourself). Aici a început să creeze și să vândă kituri electronice, punând astfel bazele pentru ceea ce avea să devină mai târziu Adafruit Industries.

Adafruit Industries

În 2005, Limor Fried a fondat Adafruit Industries, o companie dedicată creării și distribuției de kituri electronice educaționale, care promovează principiile open source. Ceea ce a început ca un proiect hobby în timpul anilor de facultate a devenit rapid o afacere de succes.

Limor Adafruit nu furnizează doar materialele necesare pentru a construi proiecte, ci și tutoriale detaliate, promovând educația și învățarea independentă. Această abordare a făcut ca produsele Adafruit să fie extrem de apreciate de către educatorii și entuziaștii din întreaga lume.

Recunoașterea și impactul

Datorită muncii sale, Limor Fried a fost recunoscută ca o pionieră în industria electronicii open source. În 2011 a fost prima femeie care a primit premiul „Pioneer of the Year” de la Electronic Frontier Foundation. În plus, în 2012, revista TIME a inclus-o pe lista celor mai influente 100 de persoane din lume.

Contribuțiile sale nu se limitează doar la produsele și serviciile Adafruit. Limor Fried este o susținătoare ferventă a educației STEM (știință, tehnologie, inginerie și matematică) pentru femei și minorități, încurajând o mai mare diversitate în domeniul tehnologiei.

Citește și Ada Lovelace: Pioniera programării și viziunea sa revoluționară