Istoria Microsoft și evoluția sa

Microsoft nu este doar o companie – este o entitate care a modelat și a definit lumea tehnologiei pe care o cunoaștem astăzi. Fondată de Bill Gates și Paul Allen, această corporație a contribuit semnificativ la digitalizarea lumii moderne.

Începuturile și era MS-DOS (1975-1985)

La mijlocul anilor ’70, majoritatea oamenilor priveau computerele ca pe niște mașinării complicate, rezervate exclusiv cercetătorilor sau marilor corporații. În acest context, Bill Gates și Paul Allen au avut viziunea de a aduce puterea calculatoarelor mai aproape de om.

Astfel, cei doi au fondat Microsoft și au debutat cu dezvoltarea unei interpretări a limbajului de programare BASIC pentru primul microcomputer, Altair 8800. Însă ceea ce a adus Microsoft în centrul atenției a fost, fără îndoială, colaborarea cu IBM pentru a dezvolta MS-DOS. Acest sistem de operare text, simplu la prima vedere, a devenit repede motorul din spatele creșterii rapide a PC-urilor și a stabilit Microsoft ca lider în industria software.

Lansat în 1985, Windows 1.0 a fost ridiculizat inițial de critici, dar versiunile ulterioare, în special Windows 3.1 și Windows 95, au stabilit standardul pentru sistemele de operare.

Ulterior s-a lansat Microsoft Office – o suită integrată de software pentru birou care a devenit rapid esențială pentru afaceri. Internet Explorer, lansat în 1995, a fost un alt produs emblematic al Windows.

Diversificare și Inovație (2000-2010)

Noul mileniu a marcat o perioadă de diversificare pentru Microsoft. Xbox, lansat în 2001, a fost o abordare îndrăzneață a pieței de jocuri, concurent cu Sony și Nintendo. A început să apară serviciul Xbox Live, care a consolidat poziția ca un actor principal în industria gamingului.

Aceeași perioadă a fost marcată și de lupta browserelor, internet Explorer concurând cu Firefox și, ulterior, Chrome. Windows Vista, lansat în 2007, a fost primit cu recenzii mixte, dar Microsoft a revenit în forță cu Windows 7 în 2009.

Reinventarea în Era Cloud

Era lui Satya Nadella ca CEO (Chief Executive Officer) a adus o nouă direcție pentru Microsoft. Compania s-a concentrat pe servicii cloud, Azure devenind o platformă dominantă de servicii în cloud. Windows 10, lansat în 2015, a promovat ideea de „Windows as a Service”, cu actualizări continue și integrate.

În paralel, Microsoft a făcut achiziții strategice, cum ar fi LinkedIn și GitHub, extinzându-și influența în rețelele profesionale și dezvoltare.

De-a lungul a aproape cinci decenii, Microsoft a fost o forță incontestabilă în tehnologie. De la primele zile ale software-ului pentru PC-uri la cloud și soluții mobile, compania a continuat să definească și să redefinăștească ceea ce înseamnă era digitală.

Citește și Bătălia Browserelor: Google Chrome, Microsoft Edge și Mozilla Firefox