Gary McKinnon: Impactul și controversele unui hacker scoțian

Gary McKinnon, născut pe 10 februarie 1966, este un administrator de sisteme și hacker scoțian care a intrat în atenția publică internațională în 2002. A fost acuzat că a comis „cel mai mare atac informatic asupra computerelor militare din toate timpurile”. McKinnon, însă, insistă că a fost motivat de căutarea unor dovezi despre suprimarea energiei gratuite și acoperirea existenței OZN-urilor.

Atacul informatic

Gary McKinnon a fost acuzat de pătrunderea ilegală în 97 de computere ale armatei și NASA ale Statelor Unite într-o perioadă de 13 luni, între februarie 2001 și martie 2002. Conform autorităților americane, el a șters fișiere vitale, a pus rețeaua Armatei Districtului Militar din Washington în imposibilitatea de funcționare pentru 24 de ore și a vandalizat site-urile web militare cu mesaje ca „Securitatea voastră este proastă”.

Consecințele legale

În urma acestor acțiuni, Gary McKinnon a fost arestat și supus mai multor proceduri legale în Marea Britanie. În 2012, după un lung șir de apeluri și contestații, extrădarea sa în SUA a fost blocată de secretarul britanic de interne, Theresa May, pe motive de sănătate mintală.

Cazul lui Gary McKinnon a stârnit o undă de simpatie și proteste, inclusiv din partea unor celebrități și politicieni. Unii au sugerat că el ar trebui judecat în Marea Britanie și nu în Statele Unite, unde ar fi riscat o pedeapsă semnificativ mai dură.

McKinnon și-a susținut întotdeauna acțiunile, afirmând că a fost în căutarea de dovezi care să confirme teorii despre existența vieții extraterestre, despre tehnologii avansate de tipul energiei gratuite, și despre alte aspecte pe care guvernul SUA le-ar ascunde publicului.

Citește și Adrian Lamo: De la hackingul companiilor mari la raportarea lui Chelsea Manning