Cum a răsturnat Marcel Lazăr Lehel paradigmele securității cibernetice

Marcel Lazăr Lehel, cunoscut sub pseudonimul „Guccifer” este un hacker român care a ajuns la notorietate internațională după ce a expus corespondențe private ale unor figuri politice și celebrități. Născut în 1971, în Arad, România, Marcel Lazăr Lehel a spart mai multe conturi de email și a obținut informații sensibile, stârnind astfel dezbateri pe teme de securitate cibernetică.

Înainte de a deveni Guccifer, Marcel Lazăr Lehel a avut o viață destul de obișnuită. A fost taximetrist și pictor amator, ulterior a descoperit lumea hackingului. Primul său act notabil a avut loc în 2013, când a spart contul de email al lui George Maior, șeful Serviciului Român de Informații (SRI) la vremea respectivă. Ulterior, a reușit să acceseze conturile unor personalități precum George W. Bush, Colin Powell și chiar ale membrilor familiei regale britanice.

Unul dintre actele sale de hacking cele mai cunoscute a fost distribuirea unor fotografii de familie ale fostului președinte George HW Bush , care se afla în spital în acel moment. De asemenea, a expus corespondența dintre Sidney Blumenthal, un consilier apropiat al familiei Clinton, și Hillary Clinton, care era Secretar de Stat al SUA în perioada respectivă. Aceste scurgeri de informații au ridicat îngrijorări serioase despre securitatea datelor și comunicărilor online ale persoanelor publice.

Citește și Kevin Mitnick: Unul dintre cei mai faimoși hackeri din istorie

În 2014, Marcel Lazăr Lehel a fost arestat în România și condamnat la 7 ani de închisoare pentru diverse infracțiuni cibernetice. În 2016 a fost extrădat în Statele Unite, unde a pledat vinovat pentru spargerea conturilor de email ale aproximativ 100 de americani și a fost condamnat la 52 de luni de închisoare. În 2020 a fost retrimis în România pentru a-și continua pedeapsa.

Cazul Guccifer a avut un impact semnificativ asupra discuțiilor privind securitatea cibernetică și protecția datelor. Actele sale de hacking au servit drept un avertisment pentru figuri publice și instituții despre vulnerabilitățile inerente ale vieții digitale. Deși acțiunile lui Marcel Lazăr Lehel au fost ilegale, ele au deschis un dialog necesar despre importanța securității cibernetice în era modernă.

Guccifer rămâne o figură controversată. Deși este văzut în general ca un infractor cibernetic, unii îl consideră un tip de activist digital care a evidențiat slăbiciunile în sistemele de securitate și a adus în atenția publicului vulnerabilități majore.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *