Bruxelles-ul a avertizat miercuri Meta (Facebook, Instagram) cu privire la o recrudescenţă a informaţiilor false şi i-a cerut şefului său, Mark Zuckerberg, să comunice măsurile pe care le ia pentru a remedia situaţia, la o zi după un avertisment similar din partea X (fostul Twitter), scrie AFP.
Acest avertisment se referă la publicaţiile „în urma atacurilor teroriste ale Hamas asupra Israelului şi la dezinformarea în contextul alegerilor europene”, înaintea alegerilor legislative de duminică din Polonia şi a unui scrutin european în primăvara anului viitor, a explicat comisarul european pentru afaceri digitale, Thierry Breton, într-un mesaj pe Bluesky, rivalul X.
„Suntem la curent cu rapoartele privind un număr semnificativ de „falsuri înşelătoare” şi conţinuturi manipulate care au circulat pe platformele dumneavoastră, dintre care unele încă apar online”, a scris comisarul într-o scrisoare adresată lui Zuckerberg, postată de asemenea pe Bluesky.
Un purtător de cuvânt al Meta a răspuns că, după atacul Hamas, grupul „a înfiinţat rapid un centru de operaţiuni speciale format din experţi, inclusiv persoane care vorbesc fluent ebraica şi araba, pentru a monitoriza îndeaproape şi a răspunde la această situaţie extrem de volatilă”.
Aceste echipe asigură respectarea „politicilor noastre sau a legislaţiei locale” şi se coordonează cu verificatorii de fapte pentru a combate dezinformarea, a precizat purtătorul de cuvânt, adăugând: „Vom continua această activitate pe măsură ce conflictul evoluează”.
Citește și Meta are în vedere abonamente plătite pentru utilizatorii europeni
La fel cum făcuse cu o zi înainte pentru Elon Musk, patronul X, Thierry Breton a reamintit obligaţiile în materie de moderare a publicaţiilor şi de eliminare a conţinuturilor ilegale care decurg din noua legislaţie europeană privind serviciile digitale (DSA), intrată în vigoare la sfârşitul lunii august.
Videoclipuri umilitoare cu ostatici, cadavre decapitate, crime filmate… Reţelele de socializare au fost inundate de imagini violente, dar şi de tentative de dezinformare, de la atentatele comise sâmbătă dimineaţa de Hamas, o provocare pentru toate platformele.
Dar situaţia lui X pare mai problematică. La sfârşitul lunii septembrie, Bruxelles şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la nivelul de dezinformare pe X, subliniind rezultatele slabe ale acesteia în comparaţie cu reţelele rivale în timpul testelor.
După ce a preluat Twitter anul trecut, Elon Musk a procedat la un val masiv de concedieri care a decimat echipele sale de moderare. Miliardarul îşi reafirmă cu regularitate viziunea sa asupra libertăţii de exprimare, refuzând orice „cenzură”, chiar dacă asigură că platforma respectă legile fiecărei ţări în acest domeniu.
De asemenea, ministrul german al Industriei digitale, Volker Wissing, i-a cerut lui Elon Musk şi tuturor operatorilor să şteargă conturile care glorifică teroarea, îndeamnă la distrugerea Israelului şi la violenţă împotriva evreilor. „Opriţi difuzarea de videoclipuri barbare şi de false informaţii incendiare”, a cerut el.
Thierry Breton a anunţat miercuri dimineaţă că se alătură reţelei sociale rivale Bluesky.
Noua reţea a fost creată de cofondatorul Twitter, Jack Dorsey. Deja foarte populară în Silicon Valley, ea se află încă în faza de dezvoltare şi este accesibilă doar pe bază de invitaţie.
Bluesky seamănă cu Twitter atât vizual, cât şi în practică, deoarece designerii săi doresc ca transfugii să se simtă ca acasă.
Citește și Meta lansează Channels, un nou produs disponibil pe WhatsApp
Thierry Breton ameninţase marţi seară reţeaua de socializare X cu sancţiuni, somându-l pe patronul său Elon Musk să dea socoteală în termen de 24 de ore pentru difuzarea de informaţii false şi imagini violente legate de conflictul Israel-Hamas.
„În urma atacurilor teroriste ale Hamas asupra Israelului, avem indicii că platforma dumneavoastră este folosită pentru a difuza conţinuturi ilegale şi dezinformări în UE”, a scris el.
Aceasta a fost urmată de un schimb de replici între cei doi oficiali. „Politica noastră este ca totul să fie deschis şi transparent, o abordare pe care ştiu că UE o susţine”, a răspuns miliardarul direct pe X câteva ore mai târziu.
„Vă rog să enumeraţi încălcările la care vă referiţi pe X, pentru ca publicul să le poată vedea”, a adăugat el.
„Sunteţi foarte conştient de sesizările din partea utilizatorilor dumneavoastră – şi a autorităţilor – cu privire la conţinutul fals şi apologia violenţei. Depinde de dumneavoastră să arătaţi că puneţi banii acolo unde vă este gura”, a răspuns comisarul european.
Musk a replicat, tot pe X: „Fără înţelegeri de culise. Vă rugăm să vă exprimaţi îngrijorările în mod explicit pe această platformă”. El i-a răspuns unui alt utilizator: „Tot nu ştiu despre ce vorbesc!”.