Atac cibernetic la Spitalul „Sf. Treime” din Chișinău

Vineri, 18 august, Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime” din Chișinău a fost vizat de un atac cibernetic. Potrivit directorului instituției, Oleg Crudu, datele referitoare la contabilitate, achizițiile publice, serviciul economic și farmacia spitalului au fost compromise. Cu toate acestea, o veste bună vine din direcția medicală: activitatea acesteia nu a fost afectată.

Această situație reprezintă o premieră nefericită pentru spital. „Este o situație neobișnuită pentru noi. Noi nu ne-am mai întâlnit cu așa problemă, ca să știm cum să acționăm. Până când noi ne consultăm cu cei responsabili de așa situație. Am anunțat toate structurile responsabile”, a explicat Oleg Crudu.

Atacul cibernetic asupra Spitalului Clinic Municipal „Sfânta Treime” nu a rămas neobservat. Primarul capitalei, Ion Ceban, a adus în atenția publicului această problemă în cadrul ședinței săptămânale a Primăriei. Mai mult, a detaliat modul de operare al atacatorilor: „Bazele de date sunt criptate, iar atacatorii au cerut bani pentru oferirea datelor criptate tot de ei. Eu știu că un asemenea caz s-a întâmplat la S.A. Bucuria și multe alte instituții. Despre aceasta am anunțat SIS-ul.”

Cu toate că există solicitări de răscumpărare din partea atacatorilor, suma exactă cerută pentru decriptarea datelor rămâne neclară. Directorul Oleg Crudu a menționat că nu este informat cu privire la suma solicitată.

Răspunsul oficial vine și din partea Serviciului de Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică. Acesta a clarificat că serverele informaționale ale instituțiilor medicale municipale sunt în gestiunea lor directă, implicând astfel responsabilitatea acestora pentru funcționarea corespunzătoare.

În contextul actual, siguranța cibernetică reprezintă o preocupare majoră pentru instituțiile publice, iar atacurile de acest gen subliniază importanța protejării informațiilor în era digitală.

Citește și Kazahstanul mută serverele ruseşti ale Yandex de teama de a nu fi spionat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *